De Mensen
Francesco en Lucrezia
Gambero Rosso Tre Bicchieri 2016 Veel van de wijnen, afkomstig van de hand van Francesco en zijn vader, vielen reeds meermaals in de prijzen. Zo won hun Roero Riserva, “Printi” reeds 8 keer de gerenommeerde Tre Bicchieri –prijs, (beste Italiaanse wijn van het jaar), uitgereikt door Gambero Rosso. Ook de Barbera d’Alba, Monbirone en de Roero “Srü” kunnen deze erkenning reeds achter hun naam zetten. Meer awards van Gambero Rosso zoals de “Le Bottle” , en de “Low Cost Oscar” werden reeds aan andere Monchiero wijnen toegekend, net als eervolle vermeldingen in de “Espresso Guide”, “Duemilavini” en “Decanter”. Geschiedenis De wijngaarden van Monchiero Carbone bevinden zich aan de rand van het dorpje Canale, gelegen in het hart van de Roero heuvels, in de omgeving van Priocca en Vezza d’Alba. Het wijn maken zit bij de families Monchiero & Carbone reeds generaties lang in het bloed. Na jarenlang ervaring opdoen bij verschillende wijnmakers, verspreid over heel Italie, kochten Marco Monchiero en zijn vrouw Lucetta Carbone in 1987 de oude boerderij, en richten er l’Azienda Monchiero Carbone op. Intussen werd de fakkel reeds doorgegeven aan hun zoon, wijnmaker Francesco Monchiero. Ondersteund door zijn vrouw, Lucrezia, runt hij het familiebedrijf, waarbij de traditionele waarden hoog in het vaandel worden gedragen. Het in stand houden van tradities, om deze als cultureel erfgoed te bewaren is dé reden waarom er werd gekozen voor een natuurlijke en duurzame vorm van wijnbouw. Het motto in hun logo “ogni uss l’ha so tanbuss”, wat letterlijk zoveel betekent als “elke deur heeft zijn deurklopper” is een knipoog naar het spreekwoord “ieder huisje heeft zijn kruisje”. Piemonte De naam Roero werd ontleend aan de Graaf welke over het gebied regeerde in de late middeleeuwen. Roero slaat zowel op de regio, alsook op een van de drie bekendste wijnen uit de streek, welke wordt gemaakt van de Nebbiolo druif, de meest nobele der Piemonte –druivenrassen. Door de ligging in het zuiden van Piemonte, grenst de westzijde van de Roero heuvels aan een grote open vlakte, en het Noord Oostelijke deel aan de uitlopers van de Alpen, langsheen de Tanaro rivier naar het Zuiden aan de Langhe. Het heuvelachtige landschap, verdeeld door de Tanaro Rivier biedt een brede varieteit aan snel afwisselende uitzichten: van wilde natuurpracht in de Rocche valleien naar perfect onderhouden wijngaarden gelegen op de heuvelhellingen, of van schaduwrijke eeuwenoude kastanjebossen naar elegante bloeiende fruitgaarden. De licht kalkhoudende kleigrond op en rond de heuvels wisselt af met gebieden waar de bodem puur uit zand bestaat, daar waar de regio 250.000 jaar voorheen nog tot de zee behoorde. Op deze zandvlakten is het dan ook niet ongewoon om ingebedde fossielen van schaaldieren, zee-egels en vissen terug te vinden. Alle bovenstaande kwaliteiten, aangevuld met de scherpzinnigheid, typerend voor de regionale bevolking, bieden de ideale omstandigheden voor het produceren van uitmuntende wijnen.
Monchiero Wijnen

Witte wijnen

Moscato d’Asti Frizzante [ toon de wijn]

De Moscato druif, wellicht een van de oudste druivenrassen in de wereld. Ook deze druivensuirt vind men elders weinig terug, daar deze bijna nergens anders zo goed gedijdt als in Piemonte. Exotisch in de neus, aromatisch op de tong, uiters elegant mét een exceptioneel kantje: een fijne pareling, bekomen door het afbreken van het fermentatieproces, veroorzaakt door de suikers in de druif.

Tamardì - Langhe Bianco [ toon de wijn]

Een in de vergetelheid geraakte Piedmontse term, gebruikt om verrassing uit te drukken bij onverwachte gebeurtenissen/ontmoetingen. Gemaakt uit 70% Chardonnay en 30% Sauvignon Blanc, beiden apart gevinifieerd verblijven ze gedurende zes maand “sur lie” in barriques. Na botteling rijpt de Tamardi nog 10 maand verder in de kelders van de Azienda. Een excellent bewaarpotentiel!

Cecu D’la Biunda - Roero Arneis [ toon de wijn]

De Arneis druif, amper elders ter wereld terug te vinden dan op de stijle heuvelruggen van de Roero, wordt ook wel de architect – samen met de Nebbiolodruif – van de verfijnde reputatie genoemd, welke de wijnen van Piemonte genieten. Cecu D’la Biunda: een ode aan Francesco Carbone, zowel als grootvader, alsook fervent Arneis liefhebber.

Gavi di Gavi – Cortese [ toon de wijn]

Een samenwerking tussen 2 jeugdvrienden. Voor deze wijn moeten de druiven uit de gemeente Gavi (Alexandrie) komen, waar Francesco’s schoolkameraad een wijngaard heeft met druiven, exclusief geteelt voor deze wijn. Het is Francesco zelf die zich ontfermt over de vinificatie van de Gavi di Gavi, alsook de rijping in de Monchiero Carbone -kelders

Recit - Roero Arneis [ toon de wijn]

Letterlijk “Kleine Koning” in het lokale dialect, een naam die, zo vonden Lucrezia en Francesco, perfect past bij de Arneis druif. De druiven voor deze komen van verschillende wijngaarden, gelegen in verschillende dorpen binnen de Roero, een perfect toonbeeld van wat de rijke gronden, gelegen in de regio zoal te bieden hebben.

Rode wijnen

MonBirone - Barbera d’Alba [ toon de wijn]

Monbirone, de mooiste heuvel van Canale, bekroond met het heiligdom gewijd aan Onze Lieve Vrouw MonBirone. De druiven van deze wijn komen van de wijngaarden welke helemaal bovenaan de heuvel liggen, aan Oost, Zuid en West –zijde.. Het is tevens ook in deze wijngaard waar de wortels van de wijnmakers –traditie van de familie te vinden zijn: Op diezelfde plaats plante overgrootvader Tilde Valente in 1918zijn allereerste Barbera wijnstokken aan. Na de traditionele vinificatie, met een 15 dagen durende gisting, tapt men de wijn over in kleine houten vaten, waar de malolactische gisting plaats zal vinden, alsook een maturatieperiode van 15 tot 20 maanden. Na het bottelen verblijft de wijn nog 6 maand in de kelders, om het maturatieproces te completeren.

Regret - Nebbiolo delle Langhe [ toon de wijn]

Een van de mooiste druivenrassen op aarde: Nebbiolo, de prins der wijngaarden rondom Alba. Lange mag dan wel de grootste DOC appelatie uit de regio zijn, aan kwaliteit boet men niet in. De druiven, komend van de 3 verschillende heuvels Barolo, Barbaresco en Roero worden met veel zorg geselecteerd.

Pelisa - Barbera d’Alba DOC [ toon de wijn]

De Barbera druif is de meest aangeplante druif binnen Piemonte. De kwaliteiten van deze druif, indien aangeplant binnen de Barbera d’Alba appelatie, zijn finesse, body en elegantie. De wijn vergist gedurende 15 dagen, gevolgd door een korte periode van marturatie: 30% van de wijn gaat op eik, terwijl de resterende 70% gedurende 1 jaar op inox rijpt. Zijn volle body en fijne neus maken hem tot een waar juweeltje.

Roero Srü [ toon de wijn]

Door een natuurlijke evenwicht tussen body en tannines is de Roero “SRU” al perfect na een jaar en bereikt zijn hoogtepunt na een middellange termijn van rijping. De druiven worden midden oktober geoogst en ondergaan een langdurige, traditionele fermentatie om zo veel mogelijk smaak aan de schillen te onttrekken. De wijn wordt vervolgens gerijpt in Franse eiken vaten gedurende ongeveer 18 maanden en verder gerijpt op fles.